Loading...

חיפוש

כל מה שרציתם לדעת על ייבוש עצים :

כלל האצבע המסורתי לייבוש עצים באוויר הוא לאפשר שנה אחת של זמן ייבוש לכל אינץ' של עובי עץ; הפתגם הזה כמובן לוקח בחשבון רק כמה מהמשתנים שהוזכרו לעיל, אבל זו לפחות נקודת התחלה גסה בהבנת השקעת הזמן הנדרשת על מנת לייבש כראוי עצים באוויר. במצבים בהם יש לעבד עץ ירוק ללוחות שימושיים, (במיוחד במקרה של עצים עבים יותר), נעשה שימוש תדיר בכבשן לשליטה בתהליך הייבוש. אמנם ישנם סוגים שונים של כבשנים המשמשים לייבוש עצים, אך הנחת היסוד היא בדרך כלל זהה: תא או חדר גדול מבודדים משמשים לאיזון ובקרה של לחות, טמפרטורה וזרימת אוויר כדי להוריד את העץ בצורה בטוחה ויעילה לתכולת לחות מקובלת. . היתרון העיקרי של כבשן הוא שעם הטמפרטורה המוגברת וזרימת האוויר - כל זאת תוך שמירה ובקרה קפדנית על הלחות הסביבה - ניתן לייבש את העץ בצורה הרבה יותר אחידה, ולמזער כל סוג של שיפוע לחות בין המעטפת החיצונית (המתייבשת מהר מאוד) ואת הליבה הפנימית (שמשווה לאט לאט את הלחות עם הקליפה). לפיכך, כבשן מסוגל לייבש עץ הרבה יותר באופן שווה , והאחידות הזו בייבוש היא שמאפשרת לו גם לייבש את העץ במהירות - בו זמנית הימנעות מפגמי הייבוש הקשורים בדרך כלל לייבוש מהיר ולא אחיד.
פגמי ייבוש

אבל ייבוש בכבשן עשוי להכניס לחצים פנימיים לעץ - במיוחד אם נעשה שימוש בלוח זמנים לא תקין של כבשן, או אם לא נוקטים אמצעים מתקינים - וכתוצאה מכך מצב המכונה התקשות . פגם זה נגרם כאשר הקליפה החיצונית מתחילה להתייבש מהר יותר מהליבה: הקליפה מנסה להתכווץ, אך היא מעוכבת על ידי הליבה הרטובה עדיין. אם הפרש הלחות בין הליבה לקליפה גדול מדי, הקליפה עלולה להתייבש במצב מתוח. מאוחר יותר, כאשר בסופו של דבר הליבה מתחילה להתייבש ולהתכווץ, המצב מתהפך, והקליפה המתוחה אוסרת על הליבה להתכווץ לחלוטין. במקרים קיצוניים של התקשות, הליבה יכולה להתפצל ולבדוק במצב בלתי הפיך הנקרא חלת דבש .

פיסת האלון האדום (Quercus rubra) מציגה חלת דבש, שהיא בין פגמי הייבוש הגרועים ביותר, הן משום שהיא בלתי הפיכה, והן משום שהיא בדרך כלל לא ניתנת לזיהוי על ידי הסתכלות על פני העצים.
לייבוש עץ בכבשן בטמפרטורות גבוהות יש גם השפעות משניות רבות אחרות, כמו הרג חיפושיות אבקה (מזיק עץ הרסני) בכל שלבי התפתחותן. עם זאת, זה יכול גם לגרום לעצים מסוימים - כמו אגוז שחור (Juglans nigra) - לאבד את החיוניות של צבעי העץ שלהם, וכתוצאה מכך מראה אחיד ו/או מכובס יותר. עבור רוב עובדי העץ, הפעלת כבשן משלהם לייבוש מהיר של עצים עשויה להיות בלתי מעשית או מוגזמת. ברוב המקרים, פשוט אחסון עץ לפרויקט ברמת לחות ממוקדת היא האפשרות הטובה ביותר כדי להבטיח שהוא יהיה ב-EMC הנכון בבוא זמן הבנייה. עם זאת, במקרים מסוימים, כגון בעת ​​עיבוד בולי עץ או עץ ירוק אחר לעץ, יהיה צורך לבצע הליך קפדני יותר.
עצות לייבוש אוויר ביתי

עבד יומנים בזמן. אם עץ נכרת זה עתה, או שנגרם נזק סופה לאחרונה, עדיף לעבד את בולי העץ לעץ במהירות האפשרית; פעולה זו תעזור לפתוח את העץ ולסייע בייבוש, מה שיכול למנוע ריקבון או כתמים מלפגום בעץ. קליפה על בולי עץ שלמים יכולה לשמש מחסום לחות טבעי, ואם היא אינה מנוסרת, יכולה לתרום לריקבון פטרייתי ולהידרדרות במינים מסוימים. סימן ההיכר של עץ עשה זאת בעצמך מעובד בצורה גרועה הוא נוכחות של עץ מכוסה או נרקב חלקית.
חותכים את העץ במידות גדולות מעט. זכרו שהעץ מתכווץ כשהוא מתייבש. משמעות הדבר, יחד עם החומר שילך לאיבוד בהכרח כאשר יש צורך בחיבור/הקצעה של הלוחות חלקים, גורמים לכך שתמיד יש לחתוך עץ ירוק בגודל גדול יותר מהגודל המוגמר הרצוי. (ובדרך כלל לא צריך לטרוח בחיבור/הקצעה של העץ לפני הייבוש, מכיוון שהוא ללא ספק יתעוות לפחות מעט בתהליך הייבוש, ויש לחבוש את הקצוות לאחר שהעץ התייבש ל-EMC - חריג ל-EMC זה ששני משטחים של בול עץ צריכים להיות משותפים ברמה כדי להקל על קבלת חתכים אחידים וצפויים על המסור.)
אטום את הקצוות. בנוסף לעיבוד בולי עץ בזמן כדי למנוע כתמים וריקבון עקב לחות יתר, יש להימנע גם מההפך: התייבשות העץ מהר מדי תגרום לפיצולים ובדיקת קצהו. חשוב לזכור כי הלחות בורחת מהעץ פי 10 עד 12 מהר יותר בקצוות מאשר דרך משטחים אחרים. איטום הגרעין מאלץ את הלחות לצאת בצורה איטית ואחידה יותר. אם זה מוזנח, הקצוות יטו להתכווץ מהר יותר משאר העץ, ויוצרים מתחים אדירים על החתיכה שבסופו של דבר מוקלים רק עם בדיקות קצה - פגם ייבוש נפוץ מאוד. (למרות שקיימים חומרי איטום קצהים במיוחד בשוק, כמעט כל דבר יעשה בבת אחת: שעוות פרפין, פוליאוריטן, שלאק או אפילו צבע לטקס יכולים לשמש כדי לאטום את פני השטח. המפתח הוא לבנות סרט עבה וחוסם שימנע בריחת לחות בקצוות הלוח. על מנת למזער את הסיכון של בדיקה, עדיף לצפות את קצוות העץ תוך דקות - לא שעות או ימים - לאחר היציאה מהמסור.
ערימה ומדבקה. עצים באורך ועובי אחידים מסייעים ומפשטים מאוד את תהליך הערימה; ברגע שבול עץ מנוסר לקרשים במידות משביעות רצון, חיוני לערום אותם בצורה כזו שהם יהיו חשופים לאוויר מכל הצדדים - מדבקות משמשות בדרך כלל למשימה כזו. מדבקות הן חתיכות עץ קטנות (בדרך כלל כ-3/4 אינץ' x 1 1/2 אינץ') המשמשות להוספת מרווח בין קרשים מנוסרים, מה שמגביר את האוורור ומסייע בתהליך ייבוש אחיד יותר. מרווח המדבקות משתנה בהתאם למין ולעובי העצים המיובשים; ערכת מרווחים שמרנית תהיה כל 12 אינץ', אם כי בדרך כלל ניתן להשתמש במרווחים של 16 אינץ' או 24 אינץ' בבטחה על חלקים עבים יותר.
הוסף משקל. לאחר שערימת העץ מוערמת ומודבקת כראוי, כדאי להוסיף משקל לערימה. העץ בתחתית הערימה כנראה שוקל מספיק על ידי העץ שעליו, אבל לוחות ליד החלק העליון נהנים מאוד מתוספת משקל. שקילת ערימת העץ מסייעת במניעת עיוות או עיוות, מה שחשוב במיוחד בשלב הייבוש הראשוני כאשר עוברים מירוק ל-EMC סביבתי. ערימה, הדבקה ושקילת עצים בצורה מסודרת ונכונה יובילו הרבה כדי להבטיח שתהליך הייבוש יביא לעץ שטוח, יציב ושמיש.
ערימה קטנה זו של חצאי בולי אשחר (Rhamnus cathartica) נחתכה זה עתה, נערמה, הודבקה ונאטמה בציפוי תחליב שעווה על בסיס מים.
ערימה קטנה זו של חצאי בולי אשחר (Rhamnus cathartica) נחתכה זה עתה, נערמה, הודבקה ואטומה בציפוי תחליב שעווה על בסיס מים.
הוסף חום ברגע שמגיעים ל-EMC. חשוב לא למהר את תהליך הייבוש מהר מדי, אבל ברגע שערימת עץ הגיעה בבטחה ל-EMC, ייתכן שיהיה צורך (במיוחד בחודשי הקיץ הלחים) להוריד את ה-MC עוד יותר עבור פרויקט ספציפי. זה יכול להיות פשוט כמו להעביר את ערימת העצים ממוסך או מחסן לתוך מרתף מחומם בתוך הבית. במקרים בהם נעשה שימוש בחלקים קצרים יותר, ניתן להשתמש בארון ייבוש כדי להפחית בהדרגה את ה-MC עד ל-12% mc, 6% mc, או כל רמה אחרת שיישום עשוי לדרוש.
ארון ייבוש יכול להיות לא יותר מארון עץ פשוט עם נורת ליבון על דימר כדי לשלוט עדין על תפוקת האור - אשר בתורו מכתיב גם את הטמפרטורה הפנימית וכתוצאה מכך את הלחות היחסית. מדי חום רבים (הן מסורתיים והן דיגיטליים) הנמכרים על ידי קמעונאים של קופסאות גדולות כוללים גם מד לחות עם קריאה מדויקת במקצת של הלחות היחסית; היכולת לדעת את ה-RH גם של ארון הייבוש וגם של חנות העצים מתגלה כהשקעה מועילה ונבונה.
עיוות ועיוות

כאשר לסוג עץ יש יחס T/R גבוה , הוא נוטה להתכווץ בממד אחד יותר מאשר בממד אחר בזמן ייבוש, מה שיגרום לעיוות או לעיוות. דרך טובה לדמיין את נטיות העץ במהלך הייבוש וההתכווצות היא לדמיין את הקשת של טבעות הצמיחה המנסות לשטח את עצמן. (זה כמובן לא בעצם הגורם להתכווצות, אבל זה משמש ככלי זיכרון טוב כדי לעזור לדמיין שינויים ממדיים.)

נוף קצה זה של שזיף (Prunus domestica) מציג כוסות רוח. הלוח נחתך בתחילה שטוח, כאשר החלק העליון והתחתון היו מקבילים במקור. יהיה צורך בעיבוד נוסף כדי להבטיח שהלוח שטוח ומרובע.
התוצאות של כיווץ לא אחיד משתנות בהתאם לצורה המסוימת ולכיוון הגרגירים של הלוח; לוחות מנוסרים שטוחים הופכים לכוסות, מלאי מרובע מנוסר הופך לצורת יהלום, ודיבלים עגולים הופכים לביציים. בנוסף, ישנן מספר בעיות עיוות שיכולות להתרחש שאינן קשורות אך ורק להתכווצות לא אחידה. במקרים מסוימים, קיים פגם קיים בעץ עצמו, שרק מתגלה ומתגלה בתהליך הייבוש. זה יכול לגרום לפגמים כגון: קשת, עקום, פיתול, או שילוב של שני פגמים או יותר בו זמנית. ללא קשר לשמות הספציפיים שניתן ליישם על עצים מעוותים, ניתן לפחות למזער את רוב בעיות העיוות הקשורות לייבוש באמצעות כמה הנחיות פשוטות:
השתמש בטכניקות ערימה מתאימות. כפי שהוזכר קודם לכן, ללא ספק הגורם ההרתעה החשוב ביותר לעיוות הוא הערימה, הדבקה ושקילה נאותה של ערימת עצים.
הימנע מעץ נעורים. עץ נעורים הוא עץ שנוצר במהלך שנות הצמיחה הראשונות של העץ, וניתן לחשוב עליו כהרחבה של הבור. אין רוחב שנקבע רשמית של עץ נוער, (בדרך כלל מספיקה למעט כמה טבעות גידול מרכזיות ראשונות), אבל בדרך כלל, ככל שהעץ נחתך רחוק יותר מהבור, כך ייטב. בדומה לשפת עצמו, עץ נעורים הוא מאוד לא יציב, ויש לו שיעור גבוה של הצטמקות אורכית; קצב ההתכווצות המוגבר הזה מושך את העץ הבוגר וגורם לו להתכווץ ולהתעוות או לאורך פני הלוח (קשת), או לאורך צד הלוח (עקום).
הימנע מעיבוד ענפים או עצים נטויים. לעץ שגדל בנטייה אין מרווח טבעת צמיחה אחיד והוא משתנה מהצד העליון לצד התחתון. עץ חריג זה נקרא עץ תגובה, והוא עלול לגרום למספר בעיות עיוות בלתי צפויות במהלך הייבוש. בעצים רכים נוצר עץ תגובה בצד התחתון של ענף או גזע, והוא נקרא עץ דחיסה. לעומת זאת, בעצים קשים, בדיוק ההפך הוא הנכון: עץ התגובה שלו נוצר על הצד העליון ונקרא עץ מתח.
הימנע מקשרים. במילים פשוטות, קשרים הם חלקים בתא המטען שבהם צמחו פעם איברים. בנוסף להתכווצות לא אחידה או אולי להשתחרר במהלך הייבוש, (השארת חור קשר), קשרים יכולים גם ליצור אזורים של חריגות מרוכזות בגרגר העץ, וכתוצאה מכך להשפיע על תכונות ההתכווצות שלו. נוכחותם של קשרים גדולים עלולה לגרום לעיוות דרמטי ומוגזם במהלך הייבוש.
טפל בזהירות עם ספירלה או גרגר שלובים. לכמה מיני עץ יש מה שנקרא ספירלה או גרגר שלובים. בדיוק כפי שהשם מרמז, סיבי העץ גדלים בצורה מעוותת או משתלבת. באופן לא מפתיע, זה יכול לגרום לבעיות ייבוש, לרוב פיתול - כאשר אחת מפינות הלוח מוגבהת החוצה מהמישור של שלוש הפינות האחרות. ייבוש זהיר, יחד עם ערימה נכונה, הדבקה ושקילה יכולים לעזור להקל על קשיים הנגרמים על ידי גרגר לא סדיר או ספירלי.

 

השאירו פרטים ונחזור בהקדם

logo whatsapp